logo
Search
Close this search box.

Also sprach Gruevski

Da bi ljudima van Makedonije koji su juče NAPRASNO saznali iz svojih medija da je u Makedoniji pokušan DRŽAVNI UDAR, bilo jasno šta se ustvari desilo, prevodim integralno izjavu premijera Nikole Gruevskog. Ako pogledate i video snimak videćete da Gruevski čita napisan i unapred pripremljen tekst. Ni jedan jedini put za vreme osam i po godina koliko je premijer nije održao govor ,,iz glave,,, Uvek je čitao pripremljene tekstove, koje bez izuzetka piše njegov šef kabineta Martin Protufer.

“Danas su istražni organi Republike Makedonije poduzeli zakonske korake za koje ste već informisani od odgovarajućih institucija i medija. Osećam dužnost da se obratim javnosti i da je informišem. U periodu između septembra i novembra 2014. godine ostvario sam četiri susreta sa gospodinom Zoranom Zaevim, predsednikom opozicione SDSM. Prvi susret je bio iniciran na njegov zahtev, a ostali susreti su bili povezani sa prvim.

Na ovim susretima je gospodin Zaev zatražio od mene hitno formiranje tehničke vlade i pritom me je informisao da je u saradnji sa određenom inostranom obaveštajnom službom nabavio snimljene telefonske razgovore od skoro kompletnog državnog vrha, počevši od predsednika države, parlamenta, vlade, medija i drugih osoba iz političkog i javnog života, kako iz vlasti tako i iz opozicije. Upitao sam ga dali je siguran u to što priča i dali je to dobijeno od inostrane obaveštajne službe, dobio sam potvrdne odgovore. On mi je prepričao nekoliko telefonskih razgovora za koje smo konstatirali da su deo tačni, deo polutačni i deo netačni. Ipak, fakt da je deo razgovora bio tačan ukazivao je na ozbiljnost situacije.

Nakon toga, u narednim danima i nedeljama je počeo javno da priča da poseduje takav materijal, tako što je pojačao pretnje na nas i prema nama, da će ukoliko ne prihvatimo formiranje tehničke vlade, objaviti materijal. Čuo sam šefa makedonske opozicije sa kakvim ponosom i samouverenošću i sa kakve visine me informiše da mu je inostrana obaveštajna služba dala nelegalni, nezakoniti i protivustavnim putem stečen materijal, delimično montiran, sa ciljem da ostvari neki svoj cilj. Nisam mogao da verujem da čovek koji želi da vodi državu ne krije da je sarađivao sa inostranim obaveštajnim službama. Rekao mi je da je sa njima imao seriju susreta i opet je posle toga tražio tehničku vladu. Za sve ovo o čemu pričam postoje čvrsti i nepobitni dokazi.

Podnesena je krivična prijava, između ostalog i za osobu Z. Z. za ,,špijunažu i nasilje prema pretstavnicima najviših državnih organizacija….”. Učinjena je ozbiljna šteta za državu, kreirano je scenario kome svi svedočite od početka, u kome je na kraju cela država trebalo da bude taoc.

Možda će mnogi reći da nismo trebali da povedemo ovaj postupak, ali postoje neke stvari koje niti jedan savestan i političar ne sme i ne može da ignoriše. Takva stvar je interes države. Pozivam vas da se upitate šta bi vi uradili da ste na mom mestu? U ovih 24 godina nezavisnosti Republike Makedonije ni jedan političar, ni najkontroverzniji, ovo nije uradio. Želim da poručim da pretnje i ucene i ovakve podmetačine ne prihvatam i ne prolaze i svima koji su upleteni u ovo poručujem javno da mi nismo Makedončinja nego Makedonci. Ovo je velika šteta po državu, njen ugled i imidž. Šteta što lider opozicije poseže za ovakvim podmuklim činom umesto da nastupi sa idejama vizijom i političkim programom.

Odgovoriću na sva pitanja u sudskom postupku koji će biti javan i transparentan, kako za domaću tako i za međunarodnu javnost i pozivam vas da pratite slučaj, da gledate dokaze, da prepoznate špekulacije. Od danas nadalje će te slušati svakakve špekulacije, ali će istina izaći na svetlost dana.“

Ovako je juče istupio u javnosti makedonski premijer Nikola Gruevski. Po meni najbolji i najstručniji (neutralni!) komentar je dao univerzitetski profesor Temelko Risteski, doktor pravnih nauka. Njegovu analizu možete pročitati ako pratite sledeći link

NAPOMENA: Premijerov istup je preveden integralno, bez ikakvih intervencija…..

  • Креирано на: 28.02.2015
  • Прегледано: 156.347

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.