logo
Search
Close this search box.

Crvenkovski rušio ESM, Gruevski diže EVN!

Koalicija interesa i ekstra profita je jača od svih “makedonskih preporoda” i njihovih kvazi ideologija, ali i Direktiva iz Brisela. Baš tu trebamo tražiti razloge zašto deo intelektualne javnosti u Makedoniji, predlog zakona za energetiku čita kao uputstvo za upotrebu na temu “Kako se gradi monopol”

Onaj ko vam uzme novčanik, nakratko ima novaca, onaj koji vam uzme dobar glas neće se obogatiti ali će vas mnogo osiromašiti, kaže stara narodna mudrost. Predlog zakona za energetiku u protekla dva meseca prolazi kroz skupštinsku proceduru i iznenadno povlačenje od strane ministra ekonomije u Vladi Gruevskog i još iznenadnijeg ekspresnog vraćanja u prednovogodišnju hitnu skupštinsku proceduru. Retko kome je jasno ovo ponašanje ministra ekonomije u Vladi Makedonije Fatmira Besimija, osim upućenima u materiju. Prošlomesečno prvo komisijsko čitanje predloga zakona za energetiku je prošlo bez ozbiljnijih primedbi od strane vladajuće koalicije i opozicije. Čudno je to ćutanje, pogotovo što se radi o ozbiljnim promenama pravila igre – radi se o kompletnoj liberalizaciji tržišta struje u Makedoniji.

To prevedeno na obični jezik koji građani Makedonije razumeju, znači da se stvaraju uslovi da austrijska kompanija EVN (sad poseduje elektrodistributivni sistem!) za nekoliko godina izraste u energetskog monopolistu. Zašto je to tako, kad je vlada danas opozicione SDSM pre šest godina srušila tadašnji monopol nekad državnog dioničarskog društva “ESM”!? Analizirajući dosadašnje funkcionisanje Austrijanaca koji su kupili “ESM Distribuciju” i preimenovali ga u “EVN”, ali analizirajući i sadašnje ponašanje nadležnih u državi, više je nego sigurno da Austrijanci ovu šansu neće propustiti. Cenu ove poslednje “preporod” ekskurzije vladajuće većine na kraju će platiti obični građani-potrošači i svakako Vlada kojoj će se posrećiti da izvršava vlast u periodu kada krene da se implementira novi zakon. Taj sastav buduće Vlade će morati da se nosi sa posledicama destrukcije koje će na energetskom tržištu izazvati izmene sadržane u sadašnjem predlogu zakona. To znači da će ova Vlada i njena većina u skupštini Makedonije izglasati promene, pa će naredne dve godine nositi uredbe za implementaciju zakona sa sadašnjim predloženim izmenama, a sledećoj Vladi će predati “štafetu” u ruke i “oduševljene” potrošače koji će tada, prekasno shvatiti šta ih je snašlo…

Naravno sve ovo pričamo hipotetički, u predvečerje donošenja zakona koji je evo drugi put ekepresno stavljen u proceduru. Čudi nas zašto ćuti makedonska stručna javnost koja zna o čemu se radi i šta se sprema. Čudi nas i ćutanje nevladinog sektora koji je takođe upoznat sa prirodom predloga izmena zakona o energetici. Građani takođe ćute jer i pojma nemaju o čemu se radi, jer njih predstavlja opozicija koja je izuzetno upućena u problem. Ali se opozicija dogovorila da takođe ćuti, jer se nada austrijskoj podršci u vraćanju na vlast. Jer računaju na onu “lako ćemo” varijantu, samo da se opet dokopamo vlasti! Ipak, glavnu reč ima “Preporod” Nikole Gruevskog, geslo koje svoji kontinuitet ima od početka 2006. godine, kada je njegova stranka VMRO DPMNE došla na vlast. S manje ili više improvizacija ovaj “Preporod” ustvari traje skoro dve decenije. Sa malim prekidima. Aktuelni potezi “Preporoda” su prosto nadgrađivanje. Note i muzika su isti, menjaju se samo reči i izvođaći “pesme”. Jednom Gruevski priča o “transformaciji”, pa o privatizaciji, na kraju je njegov preporod “proširen i nadograđen”. Rezultat u oblasti energetike je uvek isti: ili se radi o prostoj rasprodaji ili pojednostavljenom uništavanju energetskog sektora. Nit koja povezuje sve makedonske preporode, bar kad je energetika u pitanju, je toliko očigledna što se može videti tako što se prati “rad” eksperata koje Gruevski angažuje da spakuju sve dosadašnje promene, a takvih je bilo tri u zadnjih pet godina. Pravi eksperti, ove “eksperte” koji rade po narudžbi zovu–muzikanti! Ovde da nešto rasčistimo. Ovaj tekst ne pretendira da omalovaži muzikante. To su profesionalci koji daju sve od sebe da što bolje odsviraju narudžbu, sa svim naporom, sa svim kičom i glamurom koji od njih zahteva naručioc. Ovaj tekst nije kritika naručioca, ni aktuelnih ni prethodnih. U konkretnoj manifestaciji vladanja, izmedju dve prividne krajnosti, svakako ima razlike. Politička teorija ove krajnosti vrlo dobro se objašnjava u lekciji “Malicioznost malih razlika”. U makedonskom slučaju važno je znati da se ove razlike s aspekta globalne slike i percepcije budućnosti, svode na kozmetiku i kvalitet šminke. Suština je nažalost uvek na štetu građana i budućnost države.

Zato je ovo priča za sve nas koji ćemo direktno osetiti posledice “reformi” liberalizacije energetskog tržišta u uslovima najsurovijeg anarholiberalnog kapitalizma, u kome važi samo jedno pravilo–pravilo jačeg, bolje organizovanijeg. A liberalizacija po automatizmu uzrokuje povećanje cene koje pada na teret krajnjeg potrošača. Ali, “liberalizacija regulisanog tržišta” se baš i ne uklapa i nema logike, osim ako nije posredi dogovor da se žuri polako!? Ako je tržište regulisano, kakvo je makedonsko, zašto se onda nosi novi zakon za energetiku koji će da liberalizira isto to tržište. Ili obratno pitanje: ako se tržište liberalizira zakonom, čemu služi Regulatorna komisija za energetiku!? Šta će komisija da regulira? Odgovor na ova pitanja leži u analizama dali je Makedonija mogla drugačije i bolje ili dali je Makedonija mogla da “žuri polako”. Naravno da je mogla, ali sasvim drugim prilazom prema sadašnjosti, jer ako se sudi po prošlosti, Makedonija je svoju budućnost već potrošila.
Kao guske u magli od normi

Makedonija je malo tržište kad je energetika u pitanju. Svaki pokušaj za eksperimentisanje sa liberalizacijom će izazvati njegovu kompletnu distorziju, a jedna od posledica će biti i nekontrolisani rast cena usluga. Tu neće biti od pomoći ni Regulatorna komisija ni šminkanje zakona. Osnovni problem je što Makedonija više od jedne trećine struje koja joj je neophodna obezbeđuje iz uvoza, pa sad umesto da država investira u proizvodne kapacitete, prodaje ono što je preostalo iz prošlosti. Ako u ovim uslovima Makedonija krene u liberalizaciju sve će se završiti tako što će se na tržištu ustanoviti novi monopol. To će biti monopol najjačeg i najbolje organizovanog, kako kadrovski i tehnološki tako i finansijski. Jednom rečju, pobednik će biti onaj koji će najviše želeti i najviše će uložiti u svoju pobedu. Ovako je govorio jedan već podzaboravljeni intelektualac (ne nazivamo ga ekspertom jer su sadašnji energetski eksperti u Makedoniji iz redova profesionalaca!).

Inače, bilo je ranije još protivnika podele i cepanja nekadašne Elektroprivrede Makedonije. Ono što je važno za našu priču je podatak da su svi bili protiv transformacije upozoravajući pritom da će se Makedoniji desiti upravo ovo što se sada dešava u sektoru energetika–novi monopol, ovog puta u korist austrijske “EVN”, monopol čije se konture već naziru. “Istinsko znanje nije da prepoznaš tuđe, nego da predvidiš domet vlastitog neznanja”. Ova autentična istina ukratko objašnjava ono što se dešava u energetskom sektoru Makedonije, od osamostaljenja do danas.
Liberalizacija tržišta – salto mortale “Preporoda”

Kad se makedonska javnost ponadala da će 15 godina neprofesionalnog, nestručnog i neodgovornog eksperimentiranja sa energetikom i pokušaja prodaje sektora, logično završti takozvanom transformacijom, tačnije prodajom “ESM Distribucija” – došli su sledbenici Gruevskog i njegovog “Preporoda”. I pored toga što su na početku puno obećavali, uspeli su da po ko zna koji put potvrde staro pravilo, da ljudskoj gluposti nema kraja. Ako je prethodna vlada SDSM-a donela Austrijance, (prodajući im ono što nesporno nije bilo za prodaju!), aktuelna Vlada VMRO DPMNE je široko otvorila vrata da Austrijanci uzmu ono što je preostalo od energetike. Predlog zakon za energetiku, koji je nedavno izašao iz vladine procedure, ali i sve posledice koje iz njega mogu da se izrode ako predlog konačno prođe, austrijskoj “EVN” će za par godina omogućiti da potpuno ovlada makedonskim energetskim tržištem. Na delu je proces koji će zbog komparativnih uslova i zbog odnosa snaga na tržištu, logično završiti kao ustoličenje novog monopola u sektoru energetike. U ovoj oblasti, prvo su se premijer Nikola Gruevski i njegov tim pre oko dve godine, povedeni najverojatnije od unutarstranačkih interesa i koalicijskih nagodbi, naivno upustili u avanturu da “liberaliziraju” zakon za energetiku koji su nasledili od prethodne Vlade. Onda je usledio trenutak koji je “EVN” čekala od kada su kupili “ESM Distribucija”–mogućnost da ovladaju ceo sektor energetike. Ovo je bio logični epilog nakon eksperimentiranja i nedostatka kapaciteta da bude sagledana vlastita slabost, neznanje i nepripremljenost. To je problem s kojim će danas vladajuća VMRO DPMNE teško izaći na kraj u svom mandatu kad je energetika u pitanju, bez razlike koliko će taj mandat trajati. Ali, stvari bi danas malo bolje stajale da se nisu isto ponašale i garniture danas opozicione SDSM u vreme kad su bile na vlasti.
Što se uostalom dešavalo u poslednjih pet godina u ovom sektoru. Prvo što pada u oči je neozbiljnost i kompletno odsustvo odgovornosti. Nemamo za ovo druge umerenije izraze za opis ponašanja poslednje dve vlade koje su za pet godina uspele čak tri puta promeniti Zakon za energetiku. Jednostavno rečeno radi se o pravilima igre u ovom sektoru, među ekspertima poznatijim pod nazivom Ustav energetike. Ali Makedonija je na međunarodnom planu već poznata kao zemlja čiji se Ustav baš olako menja. Pa zašto ne bi često bio menjan i Ustav energetike!? Ako Makedonija želi da privuče investitore u ovom sektoru onda ovakvim čestim promenama Zakona makedonska energetska priča neće imati srećan kraj. Što se u medijima polako i nameće kao konstatacija. Mada stidljivo. Kad je u 2005. bio podeljen nekadašnji AD “ESM” (makedonska Elektroprivreda, dioničarsko društvo u državnom vlasništvu!), na tržištu energetike su se pojavile tri nove kompanije: AD “ELEM” (Elektrane Makedonije, proizvodnja) AD “MEPSO” (Elektroprenosni operator, prenos) i AD “ESM Distribucija” (distribucija struje). Tadašnja Vlada, kontrolisana današnjom opoziconom SDSM, je objavila tender za prodaju distribucije sa nelogičnim objašnjenjem–država nije moćna da naplati račune za potrošenu struju!!! Na tom tenderu je pobedila austrijska “EVN” i postala kompanija koja se bavi distribucijom struje, a naplaćuje je tako što im asistira agencija za obezbeđenje, a ako “zagusti” tu je spremna makedonska policija. Ista ona policija koja nije bila spremna kad je makedonska država naplaćivala struju kao vlasnik iste distributivne kompanije!? Da bi austrijanci tada bili sprečeni u monopolisanju tržišta, vlast je licencu za trgovanje strujom dala AD “MEPSO”, ali to je rešenje bilo prelaznog i privremenog karaktera, s krajnjim ciljem (kad se za to stvore tehnički, tržišni i kadrovski uslovi, ali što je najbitnije kad se budu izbalansirale ponuda i potražnja) da se trgovina strujom odvoji od kompanije! Ako se sledi logika kojom su se tada rukovodili stvaraoci zakonskih rešenja, AD “ELEM” poseduje proizvodne kapacitete pa je postojala opasnost da se odmah pretvori u monopolistu ako mu se dozvoli i licenca za trgovinu strujom.
Sličan razvoj događaja se očekivao (očekuje se i danas i ubuduće!) ako se austrijskoj “EVN” kao vlasniku distribucije dozvoli da trguje strujom, obzirom na njihovu nadmoćnu tehnološku poziciju, finansijsku kondiciju i kadrovske resurse. Baš zato, da bi bio sprečen ovakav razvoj događaja, zakon je do sada ponudio kakav takav balans između tri igrača na tržištu. S tim što je trgovina strujom bila u rukama AD “MEPSO”. Naravno da je ovakav sistem imao nedostataka, što se odnosi pre svega na duge i komplicirane procedure oko javne nabave na koje je AD “MEPSO” bio obvezan prilikom uvoza struje. Ovo je svakako bio problem, ali je garantovao maksimalno moguću transparentnost u nabavkama, istovremeno ograničavajući ekstra profite distributera “EVN” i konformizam u AD “ELEM”, što su na kraju plaćali građani i makedonska privreda!

U 2007. godini, pod izgovorom da se planira kompletna liberalizacija tržišta, Vlada Nikole Gruevskog menja zakon za energetiku i oduzima licencu za trgovanje od AD MEPSO i daje je AD “ELEM”! Ovaj potez je izazvao lavinu reakcija stručne javnosti, kako u Makedoniji tako i u inostranstvu. Efekat ovih izmena zakona je više od 60% povećanje cena usluga AD “ELEM” u periodu 2007.-2010. godina, što u novcu iznosi oko 70 miliona evra na godišnjem nivou. A novih investicija ni od korova. Fakt je da je veliki deo ovog novca utrošen na plaćanje struje iz uvoza, a koliko tačno iznosi to u novcu znaju samo unutar AD “ELEM”. Kad je ovaj zakon bio u proceduri, deo eksperata je opominjao da Makedonija nije pripremljena za ovakav korak, jer postoje teoretski uslovi koji moraju biti ispunjeni, da bi bila sprovedena liberalizacija. Predlagano je da ovaj proces ide postepeno dok se proizvodni kapaciteti ne usaglase sa potrebama tržišta. Negativne reakcije su tada odmah došle od strane austrijske “EVN”, jer sa tim zakonskim rešenjem koje je još na snazi (u toku je skupština procedura o promenama!) njima nije dozvoljeno da trguju strujom. Austrijanci su bili najglasniji u protestu, nazivajući taj zakon antievropskim i monopolističkim. Tako je ustvari i počeo spor između njih i Vlade Nikole Gruevskog! Umalo su došli i na međunarodnu arbitražu. Zato su i došli do najnovijeg rešenja, u korist Austrijanaca. Gruevski je ipak popustio i sa nepodnošljivom lakoćom rešio: Biće liberalizacija!!!
DPMNE–EVN, nova koalicija ekstra profita

Nepune dve godine iza poslednje promene Zakona za energetiku, ista Vlada, vođena od istog premijera Gruevskog, da bi pokrila tragove vlastitih nepromišljenih poteza, a da bi primirila Austrijance koji su bili uskraćeni za njihov deo kolača–izlazi sa novim predlogom zakona! Istina, sastav Vlade se “malo” razlikuje u odnosu na 2007. Makedonija je u junu 2008. Imala vanredne izbore, Gruevski je pobedio kao i dve godine pre toga, ali je u vlast uveo DUI, stranku Albanaca koja je isto tako bila na vlasti u vreme prodaje “ESM Distribucija”, 2005. godine. DUI je stranka, stari poznanik I prijatelj Austrijanaca iz “EVN”. I onda i danas operativni ministar Albanac koji učestvuje u “glavnim radnjama” je Fatmir Besimi. Onda je bio glavni operativac-ministar koji je prodavao distribuciju Austrijancima, a danas je ministar ekonomije koji sprovodi u delo sadašnju najnoviju promenu zakona za energetiku koja najviše pogoduje apetitima austrijske “EVN”. Tako se najnovijim predlogom omogućava Austrijancima da pored AD “ELEM” i oni mogu trgovati strujom.

Svaki pismeni i bar malo upućen čovek u ovu problematiku i u stanje energetike u Makedoniji unapred može da pretpostavi kako će se ova promena porazno završiti po potrošače. A završiće se tako da će se vladajuća DPMNE za godinu dana od najljućeg protivnika u sporu sa austrijskom “EVN”, pretvoriti u njihovog prijatelja i saučesnika u uništavanju sektora energetike. Ipak, ruku na srce, u ovoj “transformaciji” je malo pomogla i međunarodna zajednica, poguravši Gruevskog u “zagrljaj” Austrijanaca. Ovu naglu promenu, lider danas vladajuće DPMNE “PREPOROD” stranke, će prije ili kasnije morati da objasni svom narodu, možda ne odmah ali za dve godine sigurno će morati, kada sadašnje predlog izmene dođu na red za sprovođenje u delo. Danas Gruevski verovatno kalkuliše sa kratkim pamćenjem naroda, pa veruje da se za dve godine niko neće setiti šta je “dobio” sadašnjim izmenama Zakona za energetiku.

Inače, šta se promenilo u odnosu na prethodne četiri godine? Tada je na vlasti bila koalicija ekstra profita DUI-SDSM-EVN. Danas vlada nova koalicija još jačeg ekstra profita DUI-DPMNE–EVN! Jedina razlika je u tome da će sada cena ove “neprirodne” koalicije biti verovatno malo viša, jer su apetiti malo veći. A biće i kontinuitet koji vodi do monopola u korist Austrijanaca. Na ruku sadašnjoj koaliciji ide i fakat da eksperti unutar opozicione SDSM, iz zasad nepozantih razloga baš i ne kapiraju novonastalu situaciju!? Pitate se zašto ovde i sada problematiziramo rešenje kojim će i AD “ELEM” i “EVN” dobiti mogućnost da uvoze i trguju strujom!? Da rasčistimo odmah, najnovije zakonsko rešenje ne nazivamo lošim već problematičnim. Ako je ranije cilj transformacije bio da se “reguliše” monopol nekad državne “ESM” (što je u konkretnim makedonskim uslovima najblaže rečeno bilo problematično!), najnovije zakonsko rešenje koje je pred izglasavanjem će funkcionisati kao inkubator za stvaranje novog monopola–onaj austrijske “EVN”. Problem nastaje u tome što će obe kompanije raspolagati svojom energijom (proizvedenom u vlastitim kapacitetima ili kupljenom i uvezenom, svejedno). To u startu omogućuje da nekontrolisano od nikoga kreiraju i manipulišu cenom struje na štetu krajnjih korisnika. Tačnije, moći će pokrivati tehničke i komercijalne minuse i vlastitog lošeg poslovanja, “miksanjem” struje (proizvedena-uvezena) i pumpanjem računa struje koje će potrošači plaćati, pri čemu je svakakva mogućnost kontrole svedena na minimum. Tačnije, kontrola je moguća samo u domenu naučne fantastike. Ako narednih dana prođe predlog izmena zakona za energetiku u makedonskom parlamentu, stvara se mogućnost pretvaranja postojeće regulatorne komisije za energetiku u “englesku kraljicu” koja će samo aminovati finansijske izveštaje koje će obe kompanije isporučivati pod izgovorom “opravdanog zahteva za povećanje cene struje”!

Ovo je krunski dokaz da je sklopljena “koalicija ekstra profita” između države i kompanija, kontra koalicije interesa potrošača, što je svakako trebao biti prioritet vlade. Ali, što god mi pisali i što god se trenutno pričalo po kuloarima u Makedoniji, vladajuća koalicija je postavila scenu za završni udar. Svi glumci, učesnici u procesu nastanka ove tragične pozorišne predstave su zauzeli svoja mesta, znaju svoje uloge, igra na sceni je počela. Ministar ekonomije Fatmir Besimi je svoju ulogu “trojanskog konja” odigrao po drugi put za nekoliko godina. Preostaje još da statisti (poslanici!) u skupštini dignu ruke i glasaju ZA! Vladajuća koalicija Makedonije, preko svojih poslanika u skupštini, izglasavanjem ovog predloga zakona, Austrijancima samo daje dopunsko ubrzanje i novu energiju da potpuno ovladaju ne samo trgovinom struje već i celim makedonskim tržištem energije, što po automatizmu i ne mora da bude loše. Ali to važi samo za one koji će preživeti i koji se neće iseliti iz Makedonije “trbuhom za kruhom”. A takvih je iz dana u dan sve manje.

AD “ELEM” stvara berzu struje, otvara dispečerski centar, predlaže zakon, a proizvodnja stagnira!?
Prošlo je dve godine kako AD “ELEM” uživa u svom monopolu na tržištu. Te dve godine su potrošili na trošenje vremena i političkog poverenja, na otvaranje dispečerskog centra!? umesto na otvaranje novih nalazišta, novih kopova. Nisu ni počeli sa gradnjom termoelektrane na gas, kao što su obećavali pre četiri godine. Vodeći ljudi AD “ELEM” unazad par godina se bave pripremom berze struje, pripremom zakonskih rešenja za liberalizaciju tržišta i otvarali su dispečerski centar!? Jednom rečju, menadžeri kompanije čija je osnovna delatnost proizvodnja struje, najviše su se bavili svim i svačim, samo se nisu bavili svojom osnovnom delatnošću. Ako se samo uporedi prosek proizvedene struje ranijih godina i u periodu od kada rukovode kompanijom, uočava se evidentna razlika u negativnom smislu. Klasična makedonska priča. Posledica ove lakoće u improvizaciji u i oko elektroenergetskog sektora je baš sadašnje predlog zakonsko rešenje, koje ako bude zakon, nadležno ministarstvo ekonomije može obznaniti da se Makedonija osim od distribucije, na duži rok otkazala i od proizvodnje i prenosa struje. Ili preciznije, energetika najnovijim zakonskim rešenjem ide direktno u ruke onoga koji je praktično pokazao i dokazao na delu da je sposoban nositi se slatkim mukama koje idu u paket sa ekstra profitom, ali istovremeno da se nosi i sa izazovima koje nosi monopol. Takva, sposobna kompanija u energetskom sektoru Makedonije danas je jedino austrijska “EVN”! Sa svoje strane, političke vrhuške u Makedoniji, bez razlike pozicioni ili opozicioni i bez razlike kako se politički deklarišu, faktički su se na delu u nekoliko zadnjih godina pokazale nedoraslim na ovom polju. Zato i danas ovde kažemo: ako sadašnji predlog postane novi zakon, neće više biti prilike za popravni, nema povratka nazad i neće više biti prilika da neka sledeća Vlada ispravi ovo što se sada sprema. Cenu ovoga što se danas dešava na polju energetike potrošači će platiti za otprilike dve godine od danas…
Brisel i makedonske energetske reforme.

 
Naravno da je sve ovo gore napisano, makedonski unutrašnji problem i naravno da niko izvana, a najmanje Brisel želi da gubi vreme ovime, jer EU administracija je videla da politička neodgovornost prelazi spoljne granice Makedonije. Makedonija je osim geografski, deo šireg energetskog regiona Jugoistočne Evrope. Ali, neozbiljne igrače na ovako ozbiljnom terenu kao što je energetski, na svom terenu Evropa ne samo što ne želi nego i neće tolerisati. Brisel traži odgovorne i stabilne sisteme koji će voditi brigu o opštem interesu, tako što će se prvo maksimalno odgovorno odnositi prema sebi. Ovu logiku Brisel odavno prakticira. Dakle, ne postoji dilema oko dvoličnosti EU u pogledu pristupa rešavanja problema u enrgetici Makedonije, kako su pokušali raznim “biserima” objasniti današnji vladajući političari Makedonije. Jednostavno, EU je uvidela s kim ima posla, pa je zauzela pragmatičnu poziciju od koje se živi, u čemu je Brisel nesporno konzistentan u protekle dve decenije u pogledu Makedonije. Iz ovog pravila su isključeni lokalni igrači koje EU Komisija povremeno šalje u Makedoniju, kakav je aktuelni, koji mandat koji mu je poveren ponekad upotrebi da privuče marketinšku pažnju na sebe. Ovo kažemo samo u slučaju da aktuelni EU predstavnik u Skoplju nije čitao direktivu EU br. 72/2009 po kojoj se izričito kaže da: “ako se liberalizira tržište, energetske komapnije ne smeju da se bave sa dve ili više energetskih delatnosti”. Ali, kada Brisel vidi da je postignut osnovni cilj, tačnije kad Brisel vidi da se neka vlada slaže ovakvim položajem, kao što je to sada slučaj u Makedoniji, onda je i Brisel spreman na kompromis. Zato je lako razumljiva i jasna poruka koju EU šalje Makedoniji u ovom trenutku: “Ako je vama Zakon sa ovim izmenama dobar, ako vam je postavljenost tržišta onakva kakvu vam novi zakon definira, ako pritom imate garanciju sigurnosti i bezbednosti sistema u Jugoistočnoj Evropi i sve vam to odgovara zašto da nama u EU taj isti zakon ne bio evropski, usklađen sa našim Direktivama!?”

Dakle, problem nije u Evropi i u njihovim emisarima. Sadašnja i bivša vladajuća garnitura u Makedoniji ne žele pogledati istini u oči i priznati da je austrijska kompanija “EVN” ta koja uliva dovoljno profesionalizma i sigurnost evropskim birokratama, da će na granicama Makedonije stvari biti pod kontrolom i da “divlja plemena na tamo nekom istoku neće praviti probleme”. Gde je onda rešenje makedonskog energetskog rebusa? Odgovor treba tražiti kod kuće u Makedoniji, kao i uvek. Ako građani Makedonije žele podnošljivu energetsku budućnost, moraju doslovno na silu naterati vladajuću DPMNE i opozicionu SDSM, da sednu za zajednički sto i dogovore energetsku strategiju. Zadnjih 20 godina su obe stranke pokazale i dokazale na delu da logikom “laži, usitni, drpni, kupi dan, prođi” Makedonija neće ni prismrditi u EU. Građani Makedonije su već shvatili da se u EU ne integrira implementacijom zakona za zabranu pušenja na javnim mestima ili vožnju uključenim farovima danju. Tajnu koju Makedonci treba da otkriju, a što Brisel očekuje od Makedonije je da upale svetla i izadju iz tame tunela. A ovo što se sada nudi predlog izmenama u zakonu koji se odnosi na sektor energetike je upravo suprotno. Kad Makedonija bude dorasla da može rešavati ove probleme, onda će dobiti šansu da bude deo EU, sve do tada će biti samo neregulisano tržište sa prirodnim “kadrovskim resursima”, sa svom rastegljivom širinom koju ova dva termina u sebi sadrže.

Umesto kraja, da krenemo od početka

Ovo nije novinarski tekst posvećen tome kako je Vlada Nikole Gruevskog više zbunjeno nego srećno “zatvorila” spor sa austrijskom “EVN”, na opšte zadovoljstvo Skoplja, Beča i Brisela. Jer, ovo isto zadovoljstvo ne dele i opozicionari iz SDSM. Posebno, ako se uzme u obzir da će nakon izglasavanja izmena Zakona, uslediti donošenje još oko 40 uredbi, pravilnika, normativa i drugih podzakonskih akata. A to sadašnja Vlada Makedonije planira da uradi ove i naredne godine, do izbora. To u prevodu znači da će implementacija zakona i sve posledice pasti na teret sledeće vlade. To znači, da ko god bio tada na vlasti, Gruevski ili Branko Crvenkovski neće imati opravdanja da je zakon nasledio, jer i sadašna pozicija i opozicija se slažu sa izmenama zakona u ovakvom obliku. Pošto odlično znamo koje posledice nose sadašnje izmene, još sada možemo da kažemo da Gruevski elegantno može da izgubi naredne izbore i prepusti Crvenkovskom da vladajući posle njega, izvršavajući vlast, direktno na svoju kožu oseti sav bes i gnev potrošača struje kad zakon bude implementiran.

Sve zasluge u ovom svojevrsnom podmetanju kukavičjeg jajeta opoziciji i potrošačima, Gruevski može pripisati vice premijeru Vladi Peševskom, koji je zadužen za rešavanje “ekonomskih pitanja” u sadašnjoj Vladi. Aktelni ministar ekonomije Fatmir Besimi je potrošio sedam godina zalažući se nesebično za liberalizaciju tržišta. U međuvremenu, za dve godine dok je bio van vlasti (2006.-2008.) se uz pomoć inostranih sponzora doškolovao za dovršavanje ovog posla koji upravo doživljava svoje finale. Naravno, ne treba zaboraviti i njegovog ”podizvođača”, dr Vlatka Čingoskog, koji nije bio idejni tvorac promena zakona, ali ih je baš zdušno promovisao u javnosti kao kakav gorljivi lobista. Dali će sadašnji projekat “kompletne liberalizacije tržišta energetike” uspeti i kada će početi njegova primena, pokazaće vreme. Čudan je epilog. Monopol nekadašnje državne “ESM” je u nekoliko godina zamenjen novim budućim monopolom, austrijske “EVN”. Ovakvog epiloga se ne ograđuje ni opoziciona SDSM. Nešto mumlaju po kuloarima i hodnicima skupštine Makedonije, ali se uglavnom kriju u brlogu svog stranačkog sedišta. Javna je tajna da jedan dobar deo njihovog rukovodstva ima razvijene biznis odnose sa Austrijancima, još iz vremena pregovora da im za jeftine pare prodaju “ESM distribuciju”. Zato, današnja opozicija samo na papiru ima energetske eksperte koji im otvaraju oči. Ali na delu se to ne vidi, jer ono što im eksperti pripreme oni u javnost ne iznose. Odavno rasprodati i korumpirani, današnji opozicionari koje predvodi Branko Crvenkovski tragikomično deluju čekajući u klupama parlamenta da poslušno dignu ruke u duplu korist. U korist štete svojih birača, a i u korist ekstra profita svojih moćnih sponzora iz austrijske “EVN”. Nije nikakva tajna da je danas i za vladajuće i za opozicione faktore u Makedoniji, faktor koji se pita prvi čovek “EVN”, Ginter Ofer. Lepo ih je čovek postrojio, podelio im uloge i dao im rokove u kojima želi promenu zakona. Nije kriv. Jer sve što su vodeći u opozicionim redovima tražili lično za sebe, Austrijanci su im omogućili. Ista je pozicija i sadašnje vladajuće garniture. Sve što su tražili od Gintera dobili su. Imaju i vremena da odugovlače do sledećih izbora sa donošenjem 40 uredbi. A imaju vremena da privatizuju i prodaju još uvek državni AD “ELEM”. Saznajemo da su prve pripreme već počele. Dr Čingoski i njegova desna ruka Jasna Davidović nemaju vremena za gubljenje.

Pitate se verovatno ko je lud a ko zbunjen u ovoj priči? Naravno, zbunjeni su potrošači koji u ovoj magli od zakona lutaju kao guske. Niko im ništa ne objašnjava, niko im ništa ne najavljuje. Naravno, jedino iz ranijih iskustava slute da će im račun na kraju biti ispostavljen. O tome govori srpska poetesa Desanka Maksimovic u svojim stihovima: “Gde ja stadoh ti produži, što ne stigoh ti oduži” Bitno je da na kraju svi budu zadovoljni, da se paralelno i uporedo s tim procesom zapazi kontinuitet vladanja i da se strogo pazi da sadašnji “preporod” vladajuće stranke produži nesmanjenim intenzitetom. Normalno je da usput bude i nezadovoljnih i zbunjenih. Onda ludi ne bi imali koga da “vladaju”. Sve bi bilo u redu kad broj zbunjenih i nezadovoljnih u Makedoniji trenutno ne bi bio oko 80% od ukupnog broja stanovnika.

Doručak na Kamenom Mostu

Cilj ovog teksta i svih narednih koje ćete čitati ovde jeste da građani prepoznaju svoje interese. Naša target čitalačka publika su oni obični građani koji su ne tako davno išli na onaj tužni i bizarni doručak sa skopskim gradonačelnikom Trajanovskim. Doručak su punim kesama i praznim stomacima, nabrzinu napuštali sramni doručak sa sitim gradonačelnikom, krijući se ćutke, pogledima uperenim u pod, da ih transparentni objektivi kamera režimskih medija ne snime u njihovoj sramoti. Žalosno je što “Preporod” vladajućih u Makedoniji traje nesmanjenom žestinom, pa se ovakvi “obredi” tek pripremaju. Očekuje se i masovnije prisustvo gladnih podanika. Očekuje se da uskoro glavni Trg “Makedonija” bude pretesan da primi sve gladnije konzumente besplatnog doručka sa crnim đavolom iz vladajuće elite. Masovnost predviđamo uzimajući u obzir političku alternativu koja treba da nasledi Gruevskog. Opšte je poznato da je klika oko Crvenkovskog u dva ciklusa dok su bili na vlasti, opustošila makedonsku ekonomiju. Sada čekaju treću priliku, da se još jednom vrate na vlast i dovrše svoje pljačkaške pohode. Sreća u nesreći je što nakon 20 godina manipulacije, vrlo brzo u Makedoniji dolazi vreme naplate za sve improvizacije. Sektor energetike će među prvima biti polje na kome će građani Makedonije shvatiti ko ih je vodio od osamostaljenja do danas. Obzirom da Makedonija ni posle 20 godina nema svoju energetsku strategiju, vrlo brzo na dnevnom redu ide naplata starih dugova i propusta koji su (ne)namerno pravljeni.
Tri velike laži I zablude…

Prva LAŽ: “Žao mi je što ovo moram da kažem, ali prodaja ESM distribucije austrijskom EVN je jedna od najlošijih privatizacija u dvadesetogodišnjoj tranziciji Makedonije” – mr Nikola Gruevski, aktuelni lider vladajuće DPMNE i premijer koji je probao da objasni razloge spora sa Austrijancima!? U međuvremenu je spor “rešio”, nesporazume “izgladio” pa sada predlaže zakon kakav im baš odgovara…
Duga LAŽ: “Prodajom ESM Distribucija ukidamo monopol ESM koja se transformiše ali se ne privatizira, čime se ujedno garantuje liberalizacija tržišta strujom, što je jedan od uslova za naše uspešne Euroatlantske integracije” – dr. Vesna Borozan, profesor Elektro-tehničkog fakulteta u Skoplju, glavni savetnik Vlade premijera Vlade Bučkovskog koja je prodala ESM Distribuciju austrijskoj EVN. Nakon “uspešne prodaje” dr. Vesna Borozan je otputovala u Austriju, na dužnost ambasadora Makedonije. Nikada nije bilo razjašnjeno na koje je i kakvo tržiše mislila gospođa Borozan. Jasno je samo da je svoj posao uspešno obavila i dobila svoju nagradu…
Treća LAŽ: Brisel je prvo žestoko kritikovao premijera Gruevskog da važećim zakonom za energetiku održava monopol AD ELEM. Danas, novim predlozima izmena zakona Brisel i njihov predstavnik Energetske Komisije za EU u Makedoniji, Mihail Nevčev, ne vide predstojeći monopol austrijske EVN!?

Pre pisanja ovog teksta smo se obratili svim učesnicima u procesu donošenja izmena zakona za energetiku. Na pitanja postavljena Vladi Makedonije, upućena mail porukom 1. Novembra 2010. g. nismo dobili nikakav odgovor ni od premijera, ni od vice premijera, ni od ministra ekonomije. Na ista pitanja nisu odgovori ni predsednik opozicione SDSM, Branko Crvenkovski i njegov zamenik Andrej Petrov. Nisu nas udostojili odgovora ni direktori tzv. velikih potrošača, biznismeni Minčo Jordanov, Dimitar Hadžimišev i Kočo Anđušev. A znamo da su pismenim putem uputili svoje primedbe na adresu vlade.

Dobili smo odgovor od portparola AD “ELEM”, Mirčeta Kotevskog. Evo stava ove kompanije: “Prijateljski i kolegijalno sugerišem da su vam teze pogrešne iz jednostavnog razloga što građani zakonom nisu oštećeni, a AD ELEM kao državna kompanija koja vrši javnu delatnost, poslednje dve godine se nalazi u jakom investicionom ciklusu započinjući mnoge razvojne projekte. Kompanija je u međuvremenu stala na zdrave noge, a ne tako davno je imala probleme sa svojom likvidnošću. Uvoz struje smo znatno smanjili I uspostavili smo politiku kontinuiranog smanjenja uvoza, što pokazuju i podaci.

Treba da znate da se zakon nije menjao i ne menja se zbog toga što je ELEM bio monopol, zato što je kako mediji naglašavaju mogao i da uvozi i da trguje strujom. Šta ima loše u tome da jedna kompanija ima svoj proizvod, da ga prodaje na tržištu ukoliko zadovoljava potrebe tarifnog potrošača? Struja se u Makedoniji prodaje transparentno putem javnih aukcija, a finansijski rezultati i efekti sa ovih aukcija se transparentno se objavljuju. Uostalom, ako na sve ovo gledate kako gledate, i EVN će novim zakonom proizvoditi i trgovati i nabavljati struju, što za nikoga nije sporno.

Smatramo da ćete nas razumeti i naš stav preneti javnosti. Da kažemo i da je uvoz struje je obaveza, a ne privilegija jedne firme. Otkad je AD ELEM preuzela na sebe taj deo posla, uvoz je drastično smanjen. Umesto jednom godišnje, tenderi se raspisuju po nekoliko puta godišnje čime se realnije sagledavaju realne potrebe i mogućnosti svojih kapaciteta. Takav je primer sa energetskim bilansom za 2009. g. kada je trebalo da se uveze 704 GWh, a uvezeno je 355 GWh ili duplo manje, čime je postignuta ušteda od preko 20 miliona eura. Prošlu godinu smo imali potrebe za uvoz oko 440 GWh, a uvezeno je manje od 200 GWh. Da je neko namerno želeo oštetiti državu bio bi raspisan jedan veliki tender za nabavu svih potrebnih i projektiranih količina saglasno energetskim bilansom, bez razlike ima li ili nema potrebe za taj uvoz, a znamo da reano nismo imali takvu potrebu.

Smatram da je poslednji trenutak da prestanu špekulacije da neko profitira od uvoza struje. Degutantne su teze da se povećava uvoz na uštrb domaće proizvodnje. Kao dobrog poznavaoca tendera i javne nabave bar vama ne treba da objašnjavamo proces nabave struje. Znate da je jedini kriterijum cena koja nosi 90 bodova, da 10 bodova donosi rok plaćanja a AD ELEM kao nabavljač koristi mogućnost da preuzme 20% manje od količine koju nabavlja ako u međuvremenu oceni da nema realne potrebe za preuzimanje svih količina. Dakle, nema čime da se manipuliše, nema prostora za to u toj nabavi pa nema načina da neko profitira.

Bilo je priča da će AD MEPSO kolabirati kad je izgubio pravo da uvozi struju, ali su ipak sa dobitkom završili 2009. godinu. Današnje, najnovije predlog izmene u zakonu za energetiku se odnose i na izmene u biznisu sa naftom i njenim derivatima, ali i na veću nezavisnost Regulatorne komisije za energetiku.

Piše: Zoran Božinovski & saradnička ekipa

  • Креирано на: 26.11.2013
  • Прегледано: 129.344

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.