logo
Search
Close this search box.

Makedonija je na putu ka diktaturi

Makedonija sprovodi svoje opozicionare kao što je Alexandar Dinevski u zatvor. To već odavno nije jedini skandal u zemlji koja je kandidat za ulazak u EU. No ipak iz Brisela se ne moze čuti više od zabrinutosti za stanje u Makedoniji – SKOPJE. Jednog sumornog septembarskog jutra oko pola pet neko je snažno zakucao na vrata porodice Aleksandra Dinevskog. Kada je njegova sanjiva supruga otvorila vrata uletelo je 10 teško naoružanih specijalaca u mali stan koji se nalazi na obodu skopskog centra. Tajni agenti su sve pretražili, pisaći sto, fotografije, laptop. A šta su tražili nisu otkrili. Kada posle devet časova traženja ništa nisu našli, jednostavno su odveli Aleksandra.

To je bilo 16. septembra 2013. godine. Od tada 55 – godišnji antikorupcijski aktivista sedi u ozloglašenom istražnom zatvoru Šutka. Njegova porodica se boji da bi on mogao postati prva žrtva sa smrtnim ishodom medju mnogobrojnim u medjuvremenu zatvorenim političkim osudjenicima zemlje. On je teški astmatičar i stalno mu je potreban kiseonik, priča rodjak. On mu se uskraćuje, potvrdjuje advokat Zvonko Davidović, koji je svog branjenika poslednji put video pre četiri nedelje. Čak i kao branilac ne sme da ide često kod njega. Mislim da žele da ga puste da umre, kaže rodjak, koji iz straha ne želi da mu se ime pojavi u novinama.

MINISTRI KOJI SKLAPAJU NEČISTE POSLOVE SA PRAVOSUDJEM I TAJNOM SLUŽBOM

Dinevski je posle kratkog procesa, 6. oktobra 2014. godine osudjen na četiri i po godine zatvora. Zajedno sa bivšim direktorom Agencije protiv pranja novca, bivši policajac Dinevski je skupljao dokumente o korupcionašima prilikom prodaje makedonskog Telekoma i sve predao jednom novinaru. Dinevski je u 90 – tim godinama završio sa svojom policijskom službom, jer nije više mogao da podnosi stalne intervencije iz političkih krugova. Sudija je pročitao Dinevskom presudu: dve godine za izdaju državnih tajni, jedna i po za saučesnistvo u špijunaži i jednu godinu za pripadnost kriminalnoj grupi. Presuda je dostavljena tek prošlog petka, četiri meseca posle završetka procesa. Iz nje se uopšte ne vidi za koju službu je Dinevski špijunirao

Kao kriminalno udruženje su navedene internacionalne organizacije kao EU i OSCE – misija u zemlji, kao i EU policijska misija Proxima. Onaj ko evropskim ustanovama za borbu protiv korupcije, u zemlji koja ulazi u EU, dozvoljava pristup informacijama, radi očigledno za neprijatelja, te mora da računa na visoke zatvorske kazne. Koga sluša pravosudje u Makedoniji potvrdjuje se u tonskim trakama, koje sada prilaže pred javnost opozicija. U jednom od odslušanih razgovora ministarka policije Gordana Jankuloska i nekadašnji ministar pravde Mihajlo Manevski pregovaraju otvoreno o jednoj presudi Ustavnog suda. U jednom drugom razgovoru pogadjaju se šef tajne službe i ministar pravde o imenovanju sudija. „Vaša partija već ima dovoljno uticaja na ostale sudove“, argumentira direktor Tajne službe Sašo Mijalkov.

Više se ne podrazumeva da se korupcijski skandali obelodanjuju. Dinevski je svoja saznanja o korupciji u Telekomu predao jednom blogeru koji već godinama živi u Srbiji i na portalu www.burevesnik.org objavljuje informacije koje se ne mogu prenositi preko medija u Makedoniji. Poslednja opoziciona televizija je zatvorena 2011. godine. Na svetskoj rang listi „Reportera bez granica“ po pitanjima slobode stampe, Makedonija, zemlja kandidat za ulazak u EU se rangira iza Konga i Tadžikistana na 117 – om mestu, zadnjem u Evropi. Ali ni u srpskom egzilu makedonski mediji nisu više sigurni. Internacionalnim nalogom za hapšenje, ovde pomenuti bloger je u Beogradu uhapšen da bi proveo jedanaest meseci u ekstradicionom pritvoru. „Oslobodjen sam tek kada je Americka Ambasada intervenisala za moj slucaj“, priča bloger Zoran Božinovski.

U javnost su stigli tzv. izdajnički protokoli prisluškivanja iz najužeg kruga moći, zahvaljujući inače slabim socijaldemokratima. Da bi preduhitrio otkrivanje premijer Gruevski je najavio sudski proces protiv opozicionog vodje i šefa partije Zorana Zaeva, a troje njegovih saučesnika su uhapšena. Zaevu je oduzet pasoš. „Zaev želi da izvrši puč”, tvrdi šef vlade.

Prošle nedelje Gruevski se još jednom oglasio i nazvao Zaeva agentom iz inostranstva, u najboljem diktatorskom stilu. Napad na opoziciju je i u Berlinu prvi put izazvao snažno nabiranje čela. “Savezna vlada je zabrinuta za optužbe protiv makedonskog opozicionog vodje Zorana Zaeva i još pet osoba zbog navodnog pokušaja puča”, kaže portparol ministarstva spoljnih poslova Nemačke. Nezavisnost pravosudja i sudskih procesa se mora poštovati, mora se garantovati poštovanje prezumpcije nevinosti. Prve žrtve državnog progona u Makedoniji su već dobili politički azil u Nemačkoj. Nasuprot tome nadležni EU komesar, Austrijanac Johannes Hahn odbija svaku kritiku. „Institucije u zemlji treba da obavljaju svoj posao“, iznosi lapidarno Hahn.

VIŠE OD ZABRINUTOSTI SE NE ČUJE IZ BRISELA

Tako se Makedonija lako izvlači sa svojim kršenjem ljudskih prava jer je EU uletela u zamku vlade u Skopju. Šest godina zaredom Komisija već preporučuje, da se konačno otvore i počnu pregovori sa zemljom o ulasku u EU. Svaki put Grčka stavlja svoj veto, zbog svadje oko imena države. Preporuka Komisije je svake godine sve uzdržanija. Poslednji put u oktobru prošle godine briselski službenici su konstatovali izrazito nazadne korake u demokratskom razvoju i ispoljavajući zabrinutost za rastuću politizaciju ustanova i kontrolu medija, kao i zabrinutost za selektivno pravosudje. Ali Brisel neće povući svoju preporuku. Onda bi (to je bojazan!) Grčka pobedila a Evropa bi izgubila svaki uticaj na ovu malu zemlju. Do tada u Skopju, izmedju ostalog Gruevski iskorištava dilemu i sve otvorenije deluje diktatorski.

„Jasno je da je Dinevski politički osudjenik“, kaže Uranija Pirovska, šefica skopskog Helsinškog komiteta, jedne od malobrojnih organizacija za ljudska prava, koje se brinu za zemlju. „A Dinevski nažalost nije jedini. Sve slučajeve Komitet uopšte ne može da prati“, kaže Pirovska. Ukoliko se u slučaju zatvorenika koji je u životnoj opasnosti jer se razboleo, uskoro ništa ne preduzme, moglo bi se desiti da bude jedan politički osudjenik manje.

IZVOR: www.fr-online.de

  • Креирано на: 28.02.2015
  • Прегледано: 118.054

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.