logo
Search
Close this search box.

Москва Рочену не верује

Црногорска али и српска јавност никако да сазна дуго година скривану тајну великих пријатељa и бизнис сарадника Богољуба Карића, Милана Роћена, Беџета Пацолија и Екрема Лукаја. Овај квартет је само наизглед некомпатибилан и неспоjив, али новац и моћ чине чуда па и оно што се чини немогућим лако постаје могуће.

Дипломатска српско-црногорска подела амбасадорских места у време краткотрајне заједнице Србије и Црне Горе (СЦГ) је послала Милана Роћена у име те заједнице за амбасадора у Руској Федерацији, са седиштем у Москви. Та расподела места је данас екс црногорског министра спољних послова баш у критичном тренутку у току 2004. затекла у Москви. Био је то тренутак кад је Милан Роћен морао да одлучи: хоће ли спасавати Богољуба Карића и његову породицу и поштедети их трајне несреће и вечног проклетства или их предати на поступање истражним органима Федералне службе безбедности Руске Федерације и истражним органима СЦГ!? Милан Рочен се одмах одлучио за прву варијанту. Да Браћи Карић, Богољубу и Драгомиру, притекне у помоћ тако што ће их упозорити на оно шта их чека. А чекао их је дугогодишњи затвор уколико Милан Роћен није поступио онако како је тада поступио.

Конкретно ради се о два службена писма Руске федералне службе безбедности која је претходно континуирано радила на истрази пословања “БК ТРЕЈД” Групе са седиштем на “Вернадского Проспект” бр. 41 у Москви. Већ у свом првом писму (послато крајем априла 2004.) којим се ФСБ Руске Федерације обраћа тадашњем амбасадору Роћену, објашњава се у детаљима ситуација, како је текла истрага кроз коју су дошли до сазнања да су Браћа Карић довела у заблуду њихове власти тако што су декларисали увоз телекомуникационе опреме из Шведске за потребе “БК ТРЕЈД” групе, која је тада поседовала већински пакет акција у телекомуникационом мобилном оператеру “МОБТЕЛ” Србија. Та опрема је по документацији доступној ФСБ била планирана за постављање у руској области Архангелск. Али су истражни органи ФСБ кроз истрагу утврдили да је та телекомуникациона опрема, по уговору Бр. LP/N – 95/005 од 25. Јануара 1995., наручена од компаније „Ericsson Radio Systems AB“, типа NMT 900, прокријумчарена усред трајања меѓународног ембарга на Србију, па је уместо у Архангелск завршила у Србији и на Косову, где је и инсталирања за потребе “МОБТЕЛ” Србија. Амбасадор Роћен је од стране ФСБ овим писмом био замољен да исто проследи надлежним органима СЦГ као отправник послова, да би се цео процес завршио на законски уређен начин.

Проблем је настао кад Милан Роћен уопште није одговорио ФСБ-у на њихово прво писмо, па су уредно написали и друго, са сличном садржином и још детаљнијим објашњењем шта тачно од њега траже. Друго писмо од стране ФСБ Руске Федерације, Роћен је примио 24. Јула 2004. године, дакле три месеца касније. На њему јасно пише да је ПОНОВЉЕНО. Е кад је примио то друго писмо Роћен је већ био у фази кад је претходно преломио и одлучио да већ са првим писмом похрли на сусрет са Карићима, с понудом да их спашава.

Па је онако како је игнорисао прво писмо ФСБ тако исто игнорисао и друго са ургенцијом да га као амбасадор проследи у Београд, органима СЦГ. Иначе, његово доброчинство према Карићима нема ама баш никакву хуману црту. Милан Роћен је од првог тренутка знао да Карићи немају куд и да ће га морати јако дебело наградити да им купи време: нечињењем, непоступањем и немешањем у амбасадорске ингеренције. Сачувао је оба писма ФСБ код себе у фиоци и сачувао Кариће од истраге у СЦГ, где им је већ тада горело под ногама. Али, нису баш Карићи наградили Милана Роћена. До свог жељеног плена, два стана у Москви, по сведочењу извора из ФСБ који су нам дали ова два писма, Роћен је стигао преко упознавања двојице пословних партнера Браће Карић – Беџета Пацолија и Екрема Лукаја.

Због Роћенове похлепе и дрчности, у том тренутку несолвентни Богољуб Карић је Милана Карића привео на разговор са Пацолијем и Лукајем. Да га они намире и уједно да га имају на краткој узици за даље. Знао је Карић да је Милан Роћен битна карика у црногорском ланцу и битан фактор у тада сањаној независности. Карић је спајајући Роћена са Пацолијем и Лукајем, рачунао на њихов сан о независности Косова коју су финансирали док се није десила у фебруару 2008. Практично је Карић сервирао похлепног Роћена договоривши се претходно са Пацолијем и Лукајем да га “одраде” са онолико колико тражи, а тражио је две станбене јединице у Москви. То Пацолију и Лукају није био никакав проблем, јер Пацоли је дугогодишњи пословни партнер заједно са Браћом Карић у швајцарској грађевинској компанији ,,МАБЕТЕКС,,. Карићи су били и данас су скривени партнери у “Мабетекс”-у. Као врло утицајан и цењен у Русији, иначе ожењен Рускињом, Беџет Пацоли је захваљујући својим везама са администрацијом Бориса Јељцина и блискости са његовом некада али и данас моћном ћерком Татјаном Дјаченко, дошао и до посла реновирања Кремља. За црногорску јавност је интересантно да је Татјана Дјаченко данас удата у породици милијардера Јумашева, у којој је зет милијардер Олег Дерипаска. Милан Роћен се фантастично добро уклопио у ово шарено друштво, окупљено на једном месту. Пацоли га је лако „покрио„ из свог станбеног фонда.

Екрем Лукај је пословни партнер и пријатељ Браће Карић, пореклом из њихове родне Пећи на Косову. Као дугогодишњи сувласник и главнокомандујући у компанији “ДУКАЂИНИ Груп” Пећ, проистекле из истоимене УЧК групе, Екрем Лукај је био власник прве косовске мобилне компаније “МОБИКОС”, која је радила као подружница “МОБТЕЛ” Србија. Компанија “МОБИКОС” је за време косовске кризе уз знање и сагласност Браће Карић, у тренутку кад су безбедносне снаге српске војске и полиције кренуле у копнену офанзиву искључујући све могуће комуникације које је УЧК могла да користи, одиграла кључну улогу користећи инфраструктуру “МОБТЕЛ”-а. Тако је разбијена телекомуникациона блокада на терену коју је хтела да спроведе српска полиција и војска. Касније када је међународна заједница успоставила власт у протекторату Косова, све до дана проглашења независности, Екрем Лукај је продужио са својим профитабилним бизнисима.

Уговор између “Мобтела” и “Мобикос”-а је уствари и главни разлог зашто је Влада Србије донела одлуку да “МОБТЕЛ”-у одузме лиценцу. Учињено је то како би били заштићени национални, економски и безбедносни интереси Србије. Уговор о пословно-техничкој сарадњи је закључен између NI A.C. “Кosova Mobikos”, власништво Екрема Лукаја и “МОБТЕЛ”, власништво Браће Карић који су незаконито пренели део своје лиценце за мобилну телефонију на подручје Косова и Метохије. Браћа Карић су од Екрема Лукаја у два наврата, почетком 2004. године за дивље уступљену лиценцу “МОБИКОС”-у наплатили два износа. Први 30. Јануара 2004., на износ 835.869,00 ЕУР и други 365.134,00 ЕУР наплаћен 24. фебруара 2004. године.

Милан Роћен је практично „улетео“ усред тог бизниса који је закључен под бројем 12088/03 од 8. децембра 2003. године., када је и кренула истрага у Москви јер су руски обавештајци на Косову одмах алармирали своје колеге у ФСБ у Москви да се опрема декларисана за Архангелску област, једном прокријумчарена у Србији, сада користи и на Косову, противно свим интересима Србије али и братске Русије. Иначе Браћа Карић су лиценцу за мобилну телефонију на територији Србије добили одлуком министра за саобраћај и телекомуникације, која је заведена под бројем 345-04-905/98-01-7 од 12. Августа 1998. године.

Црна Гора је последице похлепе екс амбасадора Милана Роћена и „пословног дружења“ са Карићима, Пацолијем и Лукајем осетила иза проглашења косовске независности 17. Фебруара 2008., кад је Црна Гора већ увелико била самостална држава. Признање независности Косова од стране Црне Горе (у пакету с Македонијом) је одрадила Влада Миле Ђукановића у октобру 2008. Прецизније, Милан Роћен је одиграо главну улогу у том процесу. Као шеф црногорске дипломатије је само узвратио Беџету Пацолију и Екрему Лукају за учињене „услуге“ из пословног аранжмана из Москве 2004.

У међувремену, Браћа Карић су регулисали своје обавезе према Руској држави где данас одбегли Богољуб Карић живи избегавајући правосудне органе Србије који га траже по потерници за учињена тешка кривична дела. Његова супруга Миланка и рођени брат Драгомир Карић су посланици у владајућој коалицији коју предводи Српска Напредна Странка.

Држава Србија је након одузимања Карићима продала “МОБТЕЛ” норвешком “ТЕЛЕНОРУ”. Практично је продала МАЧКУ У ЏАКУ. Опрема је доказано прокријумчарена у Србију и што је још горе, антене су инсталисане на дивље на стубовима Републичког хидрометеоролошког завода Србије. Постоје фото и документациони докази у виду записника и о том криминалу.

Но, то је сасвим друга тема…

[widgetkit id=5]

  • Крирано: 10.10.2012
  • Прегледано: 75 400

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.