logo
Search
Close this search box.

Телекомуникациски антикомуникации (дел 1)

Каде е Македонија во глобалниот телекомуникациски свет…

Подготвил: Дејан Ристески

Глобалниот телекомуникациски гигант Дојче Телеком минатата година го зајакна своето стратешко партнерство со Huawei и покрај зголемениот пркос кон доминантниот кинески продавач на 5G, покажуваат документите разгледани од POLITICO.

Внатрешните записи на компанијата опишуваат како Дојче Телеком и Хуавеи се договорија за договор во средината на 2019 година, според кој кинескиот добавувач ќе преземе мерки за да избегне нарушување на синџирот на снабдување предизвикано од американските мерки, како и да ги покрие трошоците за потенцијални штети и одложувања.

Договорот беше склучен само неколку недели пред американската администрација да воведе ограничувања за бизнисите кои работат со кинеската фирма во мај 2019 година  – пресвртница за напорите на Вашингтон да се врати против доминацијата на Huawei на опремата 5G.

Тоа ја постави основата за партнерство меѓу двете компании за рано воведување на 5G мрежите во Европа, и покрај напорите на националните законодавци на клучните пазари како Германија, Холандија и Полска да ја намалат употребата на кинеска опрема.

Во месеците по договорот, компаниите ги истакнаа меѓусебните заложби да се однесуваат едни со други на преференцијален начин. Директорите на Дојче Телеком постојано го опишаа Huawei како „стратешки партнер“ кој е „клучен за нашите планови за 5G“, според внатрешните документи. На крајот на Huawei, Дојче Телеком беше опишан како „префериран клиент“ за неговата 5G опрема.

„Ова ветување на Huawei дека ќе плати за какво било нарушување го додава поттикот да се држиме со Huawei“ – Торстен Бенер, директор на Институтот за глобална јавна политика

Дојче Телеком во минатото постојано одбиваше да открие колку од неговите мрежи се состојат од опрема на Huawei. Но, во својата внатрешна комуникација, го спореди сценариото да не може да се користи Huawei во неговото пошироко ширење на 5G со „армагедон“, покажа неодамнешниот извештај на германскиот весник Handelsblatt.

Портпаролот на Дојче Телеком одби да коментира прашања поврзани со документите, но рече дека компанијата „многу сериозно ја сфаќа глобалната дискусија за безбедноста на мрежните елементи“.

Портпаролот додаде: „Ние веќе спроведуваме стратегија за повеќе продавачи за мрежните елементи што се користат низ нашите мрежи. Ние купуваме од различни продавачи како Ericsson, Nokia, Cisco, Huawei и многу други.

„Безгрижен пакет“ на Huawei

Во основата на меѓусебниот договор е посветеноста на Huawei да ги преземе товарите и трошоците од американските ограничувања што го заглавија кинескиот продавач во изминатата година.

„Ова ветување на Huawei да плати за какво било нарушување го зголемува поттикот да се држиме со Huawei“, рече Торстен Бенер, директор на Институтот за глобална јавна политика со седиште во Берлин, нарекувајќи го „пакет без грижа“ понуден на Дојче Телеком.

Договорот вклучува клаузула која ги поништува одредбите доколку локалните регулативи и трговските контроли му забрануваат на Дојче Телеком да ги набавува и користи производите.

Портпаролот на Huawei рече дека компанијата „никогаш не коментира никакви специфики на зделки или договори со нашите клиенти ширум светот“. Портпаролот додаде: „Успешно работевме со Дојче Телеком во многу области во текот на многу години и со нетрпение очекуваме да ја продолжиме оваа соработка“.

Договорот наведен во внатрешните документи му наложува на кинескиот производител на опрема да постави резерви за итни случаи на резервни делови во земјите каде што Дојче Телеком има локални операции. Тоа ги вклучува Германија, Полска, Чешка, Холандија и Австрија.

Опфаќа список на компоненти што ќе му овозможат на Дојче Телеком да продолжи да работи со своите мрежи најмалку две години, до април 2021 година. Дозволува Дојче Телеком да го повика Huawei да пренесе резервни делови од залихите на продавачот на залихите на операторот, и Дојче Телеком да ги растоварува неискористените резервни делови со Huawei кога ќе заврши договорот – ефикасно давајќи ѝ преференцијален пристап на германската групација оператори до акциите на Huawei.

Исто така, го ублажи ударот бидејќи Huawei почна да се бори со испорака на „мали ќелии“ што се користат за зголемување на капацитетот на локалната мрежа за корисниците на мобилниот интернет. Овие компоненти претрпеа голем удар поради американските ограничувања минатата година.

Шведскиот Ericsson е еден од главните европски конкуренти на Huawei

Џонатан Накстранд/АФП преку Гети Имиџис

На крајот на 2019 година, двете компании одржаа напредни дискусии за голем договор за 5G што ќе го зацврсти нивното партнерство, објави Ројтерс во декември, цитирајќи три извори запознаени со ова прашање. Сепак, операторот го стави тој договор во мирување поради политичка загриженост, напиша новинската служба.

Зделките на компаниите во голема мера им пркосат на напорите на безбедносните службеници да ја намалат зависноста на Европа од кинеската опрема во 5G мрежите во текот на 2019 година.

Американската администрација почна да ги предупредува европските колеги во 2018 година за ризиците што ги поврзува со Huawei, тврдејќи дека е под директно влијание на кинеската држава. Во мај 2019 година, Вашингтон воведе извозни контроли што ги попречи добавувачите на чипови, софтвер и други компоненти на Huawei да и продаваат на кинеската компанија.

Во Европа, безбедносните службеници почнаа да ги разгледуваат безбедносните ризици на почетокот на 2019 година. Уште од март 2019 година, Европската унија работеше на заеднички мерки кои имаа за цел да ја намалат зависноста на Европа на опрема од Huawei и нејзиниот помал кинески конкурент ZTE .

Загриженоста за безбедноста поттикна голем број земји да ги забранат кинеските добавувачи во „основните“ делови на 5G мрежите.

Тоа, исто така, поттикна некои оператори да ја „заменат“ опремата на Huawei за комплет од нејзините европски конкуренти, шведскиот Ericsson и финската Nokia, во новите планови за пуштање 5G, вклучително и во Данска, Ирска и Норвешка. Тоа, исто така, поттикна ветувања од големите операторски групи, вклучително и Дојче Телеком, за постепено отстранување на кинеските добавувачи од „основните“ мрежи за да се ублажат безбедносните грижи.

Германски исклучок

Наводите дека Huawei претставува безбедносен ризик во голема мера паднаа на глуви уши во германската канцеларија во Берлин.

Канцеларката Ангела Меркел „ја фрли целата своја политичка тежина зад задржувањето на Huawei, барем во одреден дел, во Германија“, рече Бенер.

Во изминатата година таа го отфрли зголемениот притисок од нејзиниот помал коалициски партнер СПД во парламентот, дел од нејзината конзервативна фракција, па дури и владините министри како министерот за надворешни работи Хајко Маас да наметнат многу построги ограничувања на кинеските продавачи за да учествуваат во германското воведување 5G.

Германската канцеларка Ангела Меркел го отфрли притисокот да се воведат построги ограничувања за Huawei | Фотографија од базен од Клеменс Билан/Getty Images

Ставот на Меркел ги одразува предупредувањата на Дојче Телеком – од кои германската држава има удел од 14,5 проценти – дека забраната за опремата на Huawei ќе го стави воведувањето на 5G на ризик од доцнење и огромни дополнителни трошоци. Други германски бизниси, вклучително и моќниот автомобилски сектор, исто така стравуваат дека забраната на Huawei може да доведе до одмазднички мерки во Кина што ќе им наштетат на нивниот профит.

„Главната загриженост на Меркел е за одмаздата на германските компании во Кина“, рече Бенер. „Не е притисокот на Дојче Телеком што го поттикнува ова… туку загриженоста за германските бизниси и големите германски компании кои зависат од кинескиот пазар“.

Договорот за T-Mobile во САД не е засегнат

Дојче Телеком, исто така, се спротивстави на притисокот на американската влада да се откаже од Huawei – во време кога бараше одобрение од американските регулатори за големо спојување на телекомуникациите со локалниот оператор Sprint.

Германската групација ја спои својата филијала на T-Mobile во САД со Sprint во април, формирајќи трет телекомуникациски оператор чија цел е да ги предизвика индустриските гиганти AT&T и Verizon.

Како што бараше одобрение од владата за договорот, директорите на T-Mobile во САД зазедоа радикално поинаков пристап кон користењето на кинеските продавачи од раководството на групата во Бон.

Џон Легер, тогашен извршен директор на T-Mobile US, минатата година сведочеше пред Претставничкиот дом на САД на сослушувањето за спојувањето на Sprint дека „не користиме мрежна опрема Huawei или ZTE во која било област од нашата мрежа. Период.”

За Huawei во Европа, можноста да го снабдува Дојче Телеком значеше речиси гаранција дека ќе има силна позиција на европскиот пазар во наредните години.

Легер додаде дека американскиот оператор ќе купува опрема „само од доверливи добавувачи на мрежна опрема со силно безбедносно искуство во Соединетите држави“. Позицијата на операторот е во согласност со политиките на САД кои ја забрануваат употребата на опремата Huawei и ZTE.

Американскиот оператор е, исто така, во центарот на значајното обвинение што го објави американското Министерство за правда минатата година, во кое се тврди дека Huawei се обидел да украде трговски тајни во 2012-2014 година.

Портпаролот на Huawei рече: „Huawei и T-Mobile ги решија своите спорови во 2017 година“ во врска со наводите за корпоративна шпионажа, додавајќи дека претходната пресуда на американската порота не утврдила „ниту штета, неоправдано збогатување, ниту намерно и злонамерно однесување на Huawei во деловната тајна на T-Mobile. барање“.

                                                                  (продолжува)

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.