logo
Search
Close this search box.

Американска контрола преку софтверот ,,CALEA,,

Пишува: Зоран Божиновски

Грчки експерт за телекомуникациони технологии, во јануари 2005 година им објаснил и им дал инструкции што треба да направат, со кој софтвер да работат. Им посочил дека Американците имаат софтвер за прислушување, следење и складирање податоци со име CALEA, дека Германците и Австријците веќе го имплементирале, а Македонија требало да си набави нова опрема и да направат модификации во Македонски Телеком, за да може контролата да биде потполна. Центарот за контрола на прислушувњето за балканските земји бил во Грција…

Американците воопшто не дозволувале друг да контролира, работеле исклучиво со свои луѓе!

Кадрите како Ковачевски, Љушев и Пројкоски биле бирани по послушност и извршителност…

Еве ја содржината на оваа мејл порака:

Од: Темистоклис Куцурас

Испратено: среда, 12. 01. 2005 година, 15:23 часот

До: Ролф Плат, Елек Штрауб, Димитар Ковачевски, Никола Љушев

Колеги,

Морам да ве информирам дека софтверот што ви го претставив минатата недела нема да се користи.

Ќе се користи американска опрема и софтвер, што е многу подобро од презентираното. Новиот софтвер се вика CALEA и веќе е имплементиран во Дојче Телеком и Австрија Телеком. Центарот за собирање податоци ќе биде во Лондон. Инаку CALEA е најсофистицираниот софтвер за следење, прислушување и складирање податоци. Софтверот ќе биде инсталиран и во Грција која ќе биде одговорна за балканските земји.

Македонија и другите земји ќе бидат принудени да направат некои модификации и да набават нова опрема. Кога ќе ја добиете опремата, Американците ќе ја вршат својата работа заедно со вашите безбедносни сили без никакво мешање од други вработени. Инсталирањето ќе се врши во телекомуникациските центри. За парите за набавка на целата опрема и инсталацијата ќе се договорите со Дојче Телеком.

Со почит

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.