logo
Search
Close this search box.

Димитар Ковачевски е соучесник во убиството на Костас Цаликидис!

Пишува: Зоран Божиновски

Шест дена пред бруталното убиство во Атина (09 март 2005), кога е убиен грчиот електроинженер Костас Цаликидис, вработен во телекомуникациониот оператор ,,Водафон,,, сред најголемата грчка афера со прислушување на стотина највисоки грчки владини функционери и на американската амбасада во Атина, на 3 март била испратена мејл порака!

Од нејзината содржина јасно се чита подготовката за ова убиство со умисла и вмешаноста на функционери од Македонски телеком, најконкретно на тогашниот секторски директор Димитар Ковачевски, денес актуелен премиер на Северна Македонија.

Костас Цаликидис ја откирл афеарата за прислушување, реагирал до генералниот директор на ,,Водафон,, по што било подготвено неговото убиство, за да се ослободат од него како од непријатен сведок кој многу знае. Од пораката во прилог се чита дека неговите колеги од ,,Водафон,, Грција му наместиле афера како тој да е клучен човек во аферата со прислушување, му наместиле како тој да дискредитирал богати и моќни луѓе од Грција, поврзани со САД. Особено е нагласено во оваа мејл порака:

,,Македонските колеги треба да ги уништат сите траги на мејловите бидејќи целата операција оди од таму. СЛУЧАЈОТ ЌЕ БИДЕ РЕШЕН!,, Ова се однесува најконкретно на соучесникот во убиството на Цаликидис – Димитар Ковачевски. Случајот го решиле со убиство на Цаликидис, го обесиле, па исценирале како самиот да се обесил. Ама, од јуни 2018 година истрагата за неговата трагична погибија е преотворена како истрага за убиство! Уште трае…

Еве ја содржината на оваа порака:

Од: Сократес Коминакис

Испратено: четврток, 03. 03. 2005 година, 17:22 часот

До: Матијас Кабче, Филип Костелетос, Елек Штрауб, Димитар Ковачевски

Според информациите од Македонија, грчкиот оперативец испратил две мејл пораки до генералниот директор на Водафон, откривајќи многу непријатни детали за операцијата што ја спроведуваме од Македонија. Високи претставници од Водафон веднаш ќе бидат испратени да разговараат со него бидејќи информациите што ги има водат до високото раководство на Водафон Англија. Нема да се даваат јавни изјави. Во секој случај ќе мора официјално да се соопшти дека лицата кои биле вклучени во истрагата (ќе се знае кои лица) нашле шпионски софтвер на неговиот телефон со кој прислушувал и ги давал прислушуваните разговори на трети лица (нема да биде се знае кои лица). Лицата кои поседуваат големи имоти во Грција во корист на американската влада не смеат да бидат откриени на ниту еден начин.

Е-пошта испратена од него да се уништи и да се најде дневникот што го водел и уништи. Македонските колеги треба да ги уништат сите траги на мејловите бидејќи целата операција оди од таму.

Случајот ќе биде решен.

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.