logo
Search
Close this search box.

Димитар Ковачевски: ,,Јорго, Како да се погрижиме никогаш да не бидеме откриени?

Пишува: Зоран Божиновски

По убиството на електроинженерот Костас Цаликидис, главниот организатор Јоргос Корнијас, директор во грчки Водафон и соучесникот во убиството, Димитар Ковачевски, ја продлабочиле криминалната соработка! Навлегле во прислушувањето во најситни детали, до степен Корнијас да му биде инструктор на Ковачевски како тоа се прави.

Ама, Корнијас постојано му нагласувал на Ковачевски дека без Американците не може ништо да направи, особено во делот на прикривањето на трагите. Ковачевски тоа го имал на ум и имал контакти со Американците, па имал огромен успех во растурањето на својата држава, заедно со Сашо Мијаков и Никола Груевски.

Единствено каде промашил Ковачевски е делот на уништувањето на докази за тоа прислушување и околу улогата на Американците. Не ги послушал ниту Американците ниту Германците во делот на строгите наредби да ги избрише сите сервери и да ги уништи сите докази дека прислушувале. Сепак задачата не си ја завршил, па ние денес, од лице со кое Ковачевски мошне тесно соработувал, ги имаме овие мејл пораки за читање и објавување. Така и дознаваме каква ,,црна,, и мрачна улога имале Американците на овие простори. Еве уште една мејл порака во која Ковачевски му се обраќа на Корнијас со прашање КАКО ДА НЕ БИДАТ НИКОГАШ ОТКРИЕНИ ДЕКА ПРИСЛУШУВАЛЕ!? Интересно е дека Димитар Ковачевски како премиер на Северна Македонија е омилен лик и доста чест гостин во американската амбасада во Скопје, иако им направил огромна штета на Американците.

Од: Димитар Ковачевски

Испратено: Среда, 22.06.2005, 19:16 часот

Чувствителност: висока

Јоргос, само едно прашање! Како да се погрижиме никогаш да не бидеме откриени?

 

…………………………………………………………………………………….

ОДГОВОР

Од: Јоргос Корнијас

Испратено: среда, 22. 06. 2005 година, 20:07 часот

До: Димитар Ковачевски

Во евиденцијата за наплата на телефонот (ако постои сомневање дека некој прислушува) инспекторите ќе наидат на многу кратки повици кои траат само неколку секунди. Тоа значи дека телефоните кои снимаат повици се далечински контролирани од нивните сопственици – неколку секунди се доволни за да се испрати команда, на пример, да се префрлат снимените повици на сервер. Самите слушалки, на пример, би можеле да бидат во празен изнајмен стан. Но, потесната анализа на записите за наплата, ниту податоците за локацијата или надополнувањата на телефонските сметки нема да доведат до никакви заклучоци освен сомнеж. Само Американците знаат како да го извлечат без да бидат откриени. Ќе комуницирате со нив.

За да се прикријат овие модификации, софтверот работи како традиционален rootkit. Помеѓу другото, изменета е командата што прикажува листа на активни процеси на размената за да се поништат чекорите на малициозниот софтвер. Исто така, може да се открие за време на надградба на софтверот – стандардната процедура во такви случаи е да се потврди контролната сума на секој конкретен блок. Веројатно и оваа функција е изменета за да се скрие присуството на неовластен код. Се разбира, софтверот вклучува и паметна задна врата која на своите автори им овозможува лесен пристап до системот подоцна. Доволно е да внесам која било команда на системот и да ја завршам со шест празни места за rootkit-от да ги деактивира системските дневници.

Но, сепак ќе ви кажам, мора да стапите во контакт со Американците.

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.