logo
Search
Close this search box.

Gutaj Srbijo, ZEGIN ,,časti,,

Sirijske lekovi koji su proizvedeni u tri fabrike pod kontrolom ISIL, godinama pristižu u Tursku na prepakovanje pa ,,putuju,, za Makedoniju. Makedonska vlada je radi kolike-tolike legalizacije ovog nečuvenog kriminala koji podrazumeva i trovanje ili nelečenje svojih gradjana, donela adekvatni ,,namenski,, zakon da bi svemu tome dala nekakvu zakonitost.

Piše: Zoran Burevesnik Božinovski

30. avgust 2016 (REPRINT) 

Srbija je indirektno uvučena u ovaj kriminal jer glavni distributer ovih ,,lekova,, i lažnog i nedelotvornog insulina je ovejani kriminalac Blagoje Mehandžiski Zegin, veledrogerista koji je od srpske vlade (SNS, prim. aut.) primljen raširenih ruku, pa mu je omogućeno da na sumnjiv način zakupi 60 poslovnih prostora u celoj Srbiji. Ušao je lagano, ušetao u sve poslovne prostore veledrogerije ,,Farmakom” nakon što je vlasnik Miroslav Bogićević pao u nemilost premijera Aleksandra Vučića. Uhapšen je 24. 11. 2014. A odmah nakon toga je Mehandžiski zauzeo na juriš njegovu imperiju, promenio table i stavio svoje svetleće, žuto šljašteće. Da se vidi sa kilometra daljine da je seljak iz berovskog sela Rusinovo prisutan u Srbiji.

Mehandžiski je vrlo lukav i oprezan pa u apotekama ,,ZEGIN,, ne unosi ,,sirijsko-turske,, lekove, već u Srbiji ,,pere,, prljavi novac od ovog biznisa u Makedoniji. Takvim novcem obara cene lekova u Srbiji i uništava, tačnije tamani konkurenciju, brutalno osvaja tržište. Gradjani Srbije u njegovom osvajačkom pohodu učestvuju kao vojska koja kupuje i guta ove njegove ,,nemačke lažnjake,,. Još i plaćaju za njih! Novi Sad je bio njegova startna lokacija, ali je tamo brzo pao u neprilike jer laže dok zine i vara svoje saradnike i komintente, pa je vrlo brzo navukao njihov bes. Stalno beži ispred njih, upravlja hajdučki iz svojih džipova uvek praćen telohraniteljem jer stalno ga traži neko da se s njim obračuna zbog ranijih prevara. Praktično, gradjani Srbije u njegovim apotekama kupuju ,,PLACEBO,, lekove iz nekog tobožnjeg nemačkog programa, koji nemaju baš nikakvo dejstvo i tako ga jačaju na tržištu. Kupuju šarene ,,pilule za lilule,,. Ni štetne ni korisne. Kao one ,,mrtve,, MILKA čokolade na pijaci za siću dinara. Gutaju i umišljaju da im je puno bolje kao i da im je od ZEGIN-ovih ,,lekova,, odlično zdravstveno stanje. Ekstra im prodaje i lažnu zdravu hranu (ZEGIN HELTI FUD DOO NOVI SAD), uglavnom hemijski obojenu bojama prijatnim očima kupca. O tome u drugom tekstu detaljnije, a ovom prilkom o ,,sirijsko-turskoj,, kombinaciji…

Lekovi iz Sirije iz tri tamošnje kompanije koje su pod kontrolom ISIL, prvo pristižu u Tursku. Tamo ih prepakuju, imaju zakon o paralelnom uvozu i izvozu. Isti zakon ima i Makedonija. Posrednik u ovom biznisu izmedju Turske i Makedonije je slovenački državljanin Janez Jelnikar, bio je pod ovom vlašću Nikole Gruevskog direktor Fonda za zdravstvo Makedonije i ima presnimljenu celu bazu podataka za svoje ,,potrebe,,. Jelnikar ima sve podatke kod sebe, tačno zna sve cene lekova, tačnije koji su to lekovi od kojih se najviše može zaraditi. U Siriji je farmaceutska industrija bila vrlo razvijena do gradjanskog rata. Zauzimanjem Alepa i Haspa, ISIL je zauzeo tri velike fabrike lekova. U strukturi ISIL-a biznis sa falsifikovanjem lekova velikih svetskih kompanija vodi AL NUSRA, frakcija Al Kaede.

U toku 2014. i 2015. ogromne količine falsifikovanih lekova koji su proizvedeni u ove tri sirijske fabrike pod kontrolom ISIL-a, preko Turske su uvezeni u Makedoniju. Veliki broj tendera su u Makedoniji dobile firme koje su registrirane za paralelni uvoz. Makedonija je i donela zakon da bude usaglašen sa turskim zakonodavstvom. Jer od ovog biznisa zaradjuju ex premijer Nikola Gruevski i njegova braća, Mijalkovi (ex direktor tajne policije i aktuelni pomoćnik direktora Carinske uprave). Najjača firma u Makedoniji koja radi sa ovim lekovima i preko nje ide uvoz je ,,MEDIKA INTERNATIONAL,,, gde figurira osoba Oliver Todorov. Udeo u ovoj firmi ima i firma ,,SALUS,, Ljubljana, vlasnik je naravno Janez Jelnikar. On je pored bivše funkcije u makedonskom fondu za zdravstvu bio i decenijski igrač na farmaceutskom tržištu bivše Jugoslavije, ima jake konekcije po Balkanu. Pre nego što je bio direktor Fonda za zdravstvo Makedonije, direktorovao je i u Fondu za zdravstvo u Hrvatskoj (takodje sebi presnimio celu data bazu). Ranije je bio glavni pretstavnik kompanije ,,LEK LJUBLJANA,,. Posle odlaska sa funkcije u Makedoniji, angažovan je na Kosovu.

Druga firma koja je usko povezana sa ,,MEDIKA INTERNATIONAL,, je ,,MEDEX FARM,,, zadužena da obezbedi uvoznu dokumentaciju, dozvole za uvoz, da dostavlja izjave da lek potiče iz originalne fabrike iz Turske i sl. ,,MEDEX FARM,, je u početku bila čovek firma, ali kako se biznis proširivao tako je došlo i do zaposlenja nekoliko zaposlenih, a kupili su i jedno vozilo. Iz Turske u Makedoniju lekove izvoze uglavnom tri fabrike: ,,ELBI ESZA DEPOSU,,, ,,KUZEY PHARMA,, i ,,CO-RE-NA,,. Jedna je iz Ankare, dve su iz Istanbula. Ove fabrike su zadužene da lekove koje ISIL donese do Turske, iz tri fabrike u Siriji, ali i iz drugih osvojenih teritorija, da ih prepakuju u svoju ambalažu i izrade dokumentaciju da su njihova proizvodnja i da su turskog porekla. Turska je zemlja u kojoj je po zakonu dozvoljen paralelni uvoz i izvoz lekova.

Ovde pričamo o falsifikovanju uglavnom skupih lekova poznatih svetskih firmi na kojima je i najveća zarada: citostatici, lekovi za hepatitis, bolesti jetre, insulin i sl. Sve su to falsifikati originala firmi: ,,Eli Lilly,,, ,,Hoffmann La Roshe,,, ,,Falk Pharma,,, ,,Bayer,, i dr. Na ovim lekovima u Makedoniji su tenderi koje raspisuje vlada u deviznim milionskim iznosima. Tendere za uvoz po pravilu dobijaju ,,MEDIKA INTERNATIONAL,, i ,,MEDEX FARM,,, a pretstavnici poznatih svetskih kompanija u Makedoniji samo učestvuju i čupaju kosu kad vide šta im se radi ispred nosa. U poslednje vreme se pakuju i napuštaju Makedoniju. Ne mogu da se bore sa nelojalnom konkurencijom koja se pokrila zakonima i niko im ništa ne može. Što se tiče prodaje po aptekama, distribuciju dobijaju dve veledrogerije, od kojih je najveća ZEGIN. Kod ZEGIN-a su lekovi ubedljivo najjeftiniji. To na primeru Aspirina izgleda ovako: ,,MEDEX FARM,, prijavljuje ZEGINU da imaju uvoz jeftinog Aspirina iz Turske. ,,Medex Farm,, ga uvozi iz Turske po 20 denara, ZEGINU ga prodaje po nabavnoj ceni od 40 denara i tako oni zarade 100% odmah. Dalje ZEGIN taj Aspirin u svojoj prodajnoj mreži prodaje po 110 denara i zaradi 110%. Da je Aspirin kupljen kod ,,Bayera,,, ZEGIN bi platio 90 denara, prodavao bi po 100 denara i zaradio bi samo 10 denara. Ovako ide sa skoro svim lekovima koji iz Sirije dolaze preko Turske u Makedoniju. Odnos Euro/Denar je 1 EUR = 62,5 denara

U medjuvremenu, velike svetske kompanije su platile za registraciju svojih lekova u MKD, investirali su u marketing, u edukaciju doktora u pogledu primene lekova koje prepisuju, u reklamu, itd. Zauzvrat su ,,dobili,, pune ZEGIN apoteke sa ,,turskim,, lekovima i srednji prst od VLADE Makedonije! Inače, falsifikat na ,,turskim,, lekovima se vidi i po samom uputstvu na poledjini. Uputstvo na makedonskom ne odgovara uputstvu na turskom jeziku, apsolutno ne odgovaraju sa originalnim lekovima svetskih kompanija. Nisu ,,turski,, lekovi štetni, ali su po dejstvu izmedju 30 i 40% efikasnosti u odnosu na svetske originale. Pa pacijenti svakako ne kupuju ono što misle da su kupili, ali je sigurno da kupuju zabludu da je to baš to što su tražili. Najveći je problem sa INSULINIMA u Makedoniji. Pacijenti su odmah osetili promenu, osetili su da ,,turski,, insulin ne deluje, da je u pitanju neka prevara, onda su se bunili, potpisivali peticije ali je kontrola tržišta i kontrola medija u Makedoniji potpuna, pa nije bilo efekta.

Najtragičnije je sa bolesnima kojima trebaju citostatici, bolesni od karcinoma svakakvog tipa. Primaju ove falsifikat citostatike i oni im ne pomažu. Umiru i ne mogu da protestuju. Njihove porodice veruju da im nije bilo spasa. U Makedoniji ima citostatika iz Sirije t. j. ovi ,,turski,, i ponegde ima iz Indije. Sve su to paralelni proizvodi pandani svetskih originala. LAŽNJACI! Sav uvoz firme ,,MEDIKA INTERNATIONAL,, i ,,MEDEX FARM,, obavljaju preko magacina koje imaju u sportskoj hali ,,BORIS TRAJKOVSKI,, u Skoplju. Mesečni bruto obrt lekova preko ovih magacina ide oko 10 miliona eura. Magacine im izdaju SAŠO MIJALKOV, eks direktor makedonske tajne policije i VLADIMIR MIJALKOV, njegov rodjeni brat, pomoćnik direktora makedonske carine. Vladimir kontrolira sav uvoz sve robe u Makedoniji unazad deset godina. Pile ne može da preleti bez njegovog znanja preko makedonskih graničnih prelaza.
 
Iza uvoza stoji makedonska vlada i eks premijer Nikola Gruevski, uz poddršku albanskog koalicionog partnera DUI koji predvodi Ali Ahmeti. Zbog velikog pritiska svetskih farmaceutskih kompanija, na jednoj sednici vlade u oktobru prošle godine je bilo raspravljano o tome da se Turska stavi na listu zabranjenih zemalja za paralelni uvoz lekova i da bude doneta odluka da takav uvoz bude dozvoljen samo zemljama EU, SAD i Švajcarske. Ali preovladao je biznis interes, pa takva odluka nije doneta. Osim braće Mijalkov i Gruevskog, ključnu ulogu u ovom biznisu igra i minister zdravlja Nikola Todorov. Osim veledrogerije ZEGIN, deo ,,turskih,, lekova distribuira sa manje uspešnosti i veledrogerija PANOVSKI. Veliku štetu je imala veledrogerija PROMEDIKA. Bacili su citostatike poznate svetske kompanije u vrednosti od 500.000 eura, jer su ,,turski,, bili jeftiniji. U prilogu ovog teksta dostavljam tabelu uvoza ovih lekova u Makedoniju u periodu decembar 2013. – septembar 2015.

(Ovaj tekst je bio spreman za objavu za 22. april 2016 godine, ali sam ,,kidnapovan,, od strane srpske policije i NEZAKONITO ekstradiran Makedoniji u HITNOJ akciji koja je trajala od 08 – 20 i 30 h., 21. aprila. Akcija je izvedena bez PAPIROLOGIJE, sa kršenjem više zakona Republike Srbije na moju štetu u režiji tadašnjeg ministra pravde NIKOLE SELAKOVIĆA. Privremeno su sprečili objavljivanje ove BRUKE i teškog skandala na koji je ,,konektirana,, tadašnja i aktuelna izvršna vlast u Srbiji. Tekst je prvi put objavljen 30. avgusta 2016. Dao sam instrukcije mojoj porodici kako da bude objavljen. Tri FB profila, FB grupa Burevesnik i web Burevesnik su ubrzo nakon objave teksta SUSPENDOVANI. Nakon mog izlaska iz pritvora sve podižem iz početka)

[widgetkit id=15]

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.