logo
Search
Close this search box.

Корнијас: ,,Како да прислушувате политичари, новинари и други важни личности!?,,

Пишува: Зоран Божиновски

Јоргос Корнијас во време на убиството на инженерот Костас Цаликидис, бил претседател на Борд на директори во грчки Водафон и претпоставен на убиениот. Корнијас директоно наредил отстранување на неовластениот софтвер користен за прислушување на грчката влада, премиерот и американската амбасада. Корнијас најдиректно оневозможил спроведувањето на ефикасна истрага за убиството. Заедно со Димитар Ковачевски е најдиректен соушесник во организација на ликвидацијата на Цаликидис.

По убиството на Цаликидис во март 2005, Јоргос Корнијас заедно со Ковачевски, Пројковски и Љушев од Македонски Телеком, продолжил со прислушување на политичари, новинари и други важни јавни личности. Еве како тоа изгледа, читајте од мејл пораката која им ја испратил на овие тројца криминалци во јуни 2005 година:

Од: Јоргос Корнијас

Испратено: вторник, 14. 06. 2005 11:24 часот

До: Димитар Ковачевски, Славко Пројкоски, Никола Љушев

Колеги

Зошто треба да добиете телефонски централи и опрема од Ericsson? Ќе ви објаснам и како да прислушувате политичари, новинари и други важни личности.

За да ви објасниме како некој може да ги прислушува најважните мобилни телефони, треба да започнеме со дискусија за тоа како се прават легални прислушувања на мобилните мрежи. Без да навлегуваме во детали за тоа како се воспоставуваат врски, најважната област во однос на процесот на прислушување е телефонската централа. Некогаш ова беше огромен панел со многу кабини, но денес е едноставно голем компјутер кој осигурува дека сообраќајот на повици е насочен таму каде што треба да ги поврзува претплатниците во рамките на една ehchange преку друга централа или преку портал што управува со врски. на други мрежи.

Во 2005 година, Водафон користи централа AX произведена од Ериксон. Уште во 2001 година, Ериксон воведе интерфејси за прислушување кои одговараат на стандардот ETSI ES 201 671 како што се бара со законот во многу земји. Во јануари 2003 година, грчката централа на Водафон го инсталираше софтверот за верзии R9.1, со што беше воведена функција за прислушување. Прислушувањето на телефонската централа се врши на прилично едноставен начин. Едно сценарио вклучува соодветен софтвер да направи копија од целиот сообраќај за влезни и излезни повици направен од даден телефонски број и да го испрати на друг телефонски број. Кога лицето што е прислушувано ќе се јави, вториот телефонски број ѕвони и кога ќе се прислушува повикот, прислушкувачот може да го слуша – или сними – целиот разговор што го води лицето што е прислушувано. Дополнително, информациите како што се локацијата на повикувачот, телефонските броеви кои учествуваат во повикот или времетраењето на повикот може да се испратат до однапред одреден телефонски број во форма на текстуална порака.

Со почит

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.