logo
Search
Close this search box.

,,Создаваме послушна и лесно поткуплива нација!,,

Пишува: Зоран Божиновски

Есента 2005 година Собранието на Република Македонија усвоило ФИКТИВНА Национална стратегија за либерализација на телекомуникацискиот пазар. Спроведена е во дело, ДОЈЧЕ ТЕЛЕКОМ и денес има монопол во телекомуникациите во нашата земја.

Во рамките на таа стратегија била и Програмата за дигитално описменување на учениците, а ЦЕЛ на таа програма била да се образува послушна и лесно поткуплива нација. Според последните резултати од ПИСА тестот во образованието оваа цел е реализирана во целост! Покровител на оваа Програма бил тогашниот претседател Бранко Црвенковски, а иницијатори биле Никола Груевски и Димитар Ковачевски…

Актуелниот премиер на Северна Македонија, Димитар Ковачевски, како активен учесник во реализација на создавање послушна и лесно поткуплива нација, најавува победа на Ден за гласање во мај 2024 и веќе е сигурен дека ќе биде следен мандатар за формирање Влада:

Еве ја мејл пораката:

Од: Мајкл Гинтер

Испратено: петок, 23.09.2005, 14:36 ​​часот

До: Елек Штрауб, Ролф Плат, Хорст Херман

Копија: Димитар Ковачевски

Колеги,

Сакам да бидете информирани дека македонското Собрание ќе ја усвои Националната стратегија за развој на информатичкото општество. Примарни цели на Стратегијата се либерализација на телекомуникацискиот пазар (само фиктивен) и зголемување на бројот на интернет корисници во Македонија за полесно следење на секој корисник. Согласно овој документ изготвена е Програма за развој на информатичко-комуникациската технологија во образованието.

Програмата предвидува дека учениците ќе научат да бидат дигитално писмени од четврто одделение почнувајќи од 2007 година, доколку се усвои предлогот за деветгодишни училишта. Македонскиот претседател Бранко Црвенковски кој е покровител на Стратегијата се очекува на 28 септември официјално да ја промовира Националната стратегија за развој на информатичкото општество.

Целта на оваа стратегија е чекор по чекор да се создаде послушна и лесно поткуплива нација како што одговара на нашата група. Иницијатори на целата оваа работа се г-дин Ковачевски, г-дин Црвенковски и г-дин Груевски.

Мајкл

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.