logo
Search
Close this search box.

Водафон: ,,Еве Димитар, како да се заштитиш себе,,

Пишува: Зоран Божиновски

Премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски, како одговорно лице во Македонски Телеком за прислушување, следење и надзор над комуникациите, од почетокот на 2000 година редовно добивал инструкции и бил обучуван од Грците како да се заштити себе и своите блиски пријатели, да не бидат прислушувани.

Знаеме дека таква обука немаат поминато екс премиерот Никола Груевски и неговиот братучед Сашо Мијалков. Тие не успеаја да прислушуваат и следат а да не бидат и тие мета на ова современо зло. Се сеќаваме на прочуената изјава во една од ,,бомбите,, од страна на Мијалков: ,,Каменот од блиску доаѓа!,,

Не успеал ниту Димитар Ковачевски да се заштити од ова, па иако имал редовни инструкции да уништува секаква трага која може да биде предмет на идна истрага, тоа не го правел. Еве, не успеал да ги исчисти сите компјутерски сервери во Македонски Телеком, сочувани се овие мејл пораки кои повеќе од една година се објавувани во Буревесник.

Ова е една од пораките од грчки Водафон, со упатство до Ковачевски како да се заштити:

Од: Сајмон Луис (Водафон)

Испратено: Вторник, 20.09.2005, 11 21 часот

До: Димитар Ковачевски, Елек Штрауб

Димитар,

Како што се договоривме внатрешно, ги приложувам најчестите начини за следење на фиксните комуникации. Зошто? Да знаете како да се заштитите себеси и вашите блиски пријатели, бидејќи сите мислат дека фиксната комуникација е побезбедна од мобилната и повеќето од нив користат фиксна комуникација за одредени тајни.

Имаме уште еден случај кога прислушувањето е целосно преку ТВ фреквенциите. На овој начин бил откриен и грчкиот оперативец како давал тајни.

За да проверите дали нешто не е во ред со нашите фиксни линии, ќе треба да добиете ,,стартер за рекордер,, интерфејс (со опција VOX) или некој вид аудио засилувач со голема засилување, како што се uAmp или Kaiser 1059. Потоа со вклучување на телефонот слушајте ги жиците на вашиот телефон. Ако слушнете слаб солиден двоен тон, тоа е подарување на некој што користи уред за прислушување на вашите (или на еден од вашите соседи) телефонски линии. Ваквите уреди создаваат ,,команден тон,, кога субјектот ќе го спушти телефонот (затоа мора да се осигурате дека сите ваши телефони се исклучени). Како додаток, најчестите командни тонови за уредите за незаконско прислушување се 2100 Hz и DTMF C, но може да се користи која било комбинација на тонови.

Исто така, фреквенциите на телевизиски емитувања често се користат за прислушување сигнал, но таквите уреди исто така имаат тенденција да се мешаат со телевизискиот прием (обично UHF канал). Телевизорите, исто така, вшмукуваат многу RF енергија и поради тоа се многу чувствителни на сите блиски предаватели (ова технички се нарекува опсег и ТВ сигналите користат многу од него). Мал рачен телевизор со антена што се склопува може да се користи за прислушување. Внимателно гледајте дали има пречки на каналите број 2, 7, 13, 14, 50-60 и 66-68 бидејќи овие фреквенции се многу популарни кај прислушувачите.

Со почит

Коментари

Новитети :

Следете не :

Зачленете се за Новости


Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.